Mooie tuin- of buitenfoto’s maken - Original Media
Mooie tuin- of buitenfoto’s maken - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

Mooie tuin- of buitenfoto’s maken is een vak apart. De constant wijzigende omstandigheden (weerelementen zoals wind, regen wolken, seizoenen, …) zorgen ervoor dat de fotograaf zijn toestel perfect moet afstellen en constant waakzaam moet blijven. Dit vereist niet enkel technische kennis, maar ook heel wat feeling en geduld.

Kiezen is verliezen:

Probeer bij een fotoshoot (van een tuinproject) niet enkel voor overzichtsbeelden te gaan, maar varieer door op zoek te gaan naar mooie details. Liever één in het oog springend prachtdetail dan tien nietszeggende overzichtsbeelden. Probeer bloeiende bloemen mooi in beeld te brengen, een perfect plaatje van een boom te krijgen, een close-up van een insect (bij, kever, libelle) op een boomblad. Tip: de ochtend is het beste tijdstip om insecten te fotograferen. Gebruik bij voorkeur een macrolens.

Belichting is belangrijk

Hoewel het tegenwoordig kinderspel is om belichtingsfouten te corrigeren in de nabewerking, loont het zeer de moeite om tijd te investeren aan je belichtingsinstellingen wanneer u buiten in een tuin foto’s neemt. Zo voorkomt u extra werk bij de nabewerking en krijgt u zelf tijdens de fotosessie ook een helder beeld met juiste kleuren van de foto-objecten. Vermijd ook te fel zonlicht. Op zonnige dagen is het niet altijd even evident om in volle zon aan het werk te gaan. Vaak is het licht mooier in de ochtend of vlak voor de avond. Indien u tijd heeft, kunt u experimenteren met foto’s op verschillende tijdstippen.

Creëer diepte

Al te vaak zijn tuinfoto’s saaie beelden met weinig lagen. Nochtans bevat een doorsnee tuin elementen genoeg om diepte te creëren. Tuinbanken, hekjes, bomenrijen, bladeren met ‘doorkijk’. Of eventueel een vijver met weerkaatsingen, lelies op het water en vissen in de diepte.

Loop rond in de tuin

Wie mooie tuinfoto’s wil maken, mag niet onvoorbereid het toneel betreden. Probeer de tuin aandachtig te bestuderen en te begrijpen. Maak desnoods aantekeningen en een plannetje. Om de sfeer van de tuin goed aan te voelen, moet u er een tijdje in rondkuieren. Ga eerst op zoek naar de leuke plekjes en haal pas daarna je fototoestel boven.

Zorg voor kleur

Mooie kleuren, fleurige, felle bloemen en kleurcontrasten mag u niet laten liggen. Hou uiteraard wel de belichting in het achterhoofd. Oranje, rode herfstbladeren of felgekleurde bloemen, kunnen bijvoorbeeld goed vastgelegd worden bij zonlicht. Laat een mooie contrastfoto niet de mist ingaan door verkeerde belichting!

Fotografeer op het juiste moment

Een tuin is niet het hele jaar door even fotogeniek. Wie zijn tuin wil (laten) fotograferen wacht het best tot de tuin tot volle wasdom is gekomen. Een net aangelegde tuin is nog niet helemaal volgroeid en hier een daar nog een beetje kaal. Ieder seizoen heeft natuurlijk zijn eigen charmes. Maar het spreekt voor zich dat foto’s met bloeiende bloemen enkel in de lente/zomer genomen kunnen worden. Net als vallende bladeren enkel voorkomen in de herfst. Een tuin vastleggen in verschillende seizoenen (voor een reeksje) is daarom geen gek idee.

Creëer sfeer

Soms ligt een tuin er maar een beetje doodjes of op apegapen bij. Een mooie tuin bruist van het leven en dat moet u ook proberen over te brengen in de foto’s als u een geslaagde tuinfotoshoot nastreeft. Indien gepast, is het niet verboden mensen of dieren in de tuinsetting te plaatsen. Spelende kinderen, een gezin dat gezellig buiten eet of met de barbecue bezig is, rondrennende huisdieren. Ook accessoires gebruiken is niet verboden. Denk daarbij aan fruitmanden of wijn op de buitentafel, maar let op met kitscherige tuinkabouters.

Categorieën voor Mooie tuin- of buitenfoto’s maken

Kernwoorden voor Mooie tuin- of buitenfoto’s maken

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

Voor support, klik hier.

Support