U gebruikt sociale media – staat u hoger in Google? - Original Media
U gebruikt sociale media – staat u hoger in Google? - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

Heeft sociale media direct nut voor zoekmachineoptimalisatie? Staat uw website hierdoor hoger in Google? Er is veel discussie sinds Facebook en Twitter uitgegroeid zijn tot grote spelers. Zal Google al dan niet gebruik maken van sociale signalen als een teken van SEO succes? Er zijn argumenten naar voren gebracht voor beide standpunten, maar ik ben er vrij zeker van dat, tenzij er grote veranderingen optreden, Google zich voorlopig niet teveel zorgen zal maken over sociale signalen.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen

Er is één grote reden die duidelijk maakt waarom Google niet snel rekening zal houden met sociale signalen bij het bepalen van de positie in de zoekresultaten, althans niet rechtstreeks. Die reden is Twitter. Een paar jaar geleden gebruikte Google Twitter voor meerdere zoekdoeleinden. Ze gebruikten de site om nieuwe content te ontdekken en ze gebruikten ook factoren zoals retweets en favorieten om een waardering aan bepaalde links te geven. Ze gebruiken ook Twitter-trends als een manier om te controleren welke inhoud het belangrijkst was. Het was de basis van hun real-time search.

Dit alles leek echt een geweldig idee, tot Twitter Google’s toegang stillegde. Dit liet de zoekgigant in een zwart gat vallen, omdat ze moesten beroepen op gegevens waartoe ze geen toegang hadden. Het gevolg was noodzakelijk een breed scala van algoritmeveranderingen en code-updates, om de afhankelijkheid van Twitterfeeds op te heffen.

Sindsdien heeft Google zich consistent terughoudend opgesteld om niet te vertrouwen op gegevens van een bron die het niet onder controle heeft. Het is gewoon niet de moeite waard om zoveel tijd en middelen te steken in ontwikkeling en samenwerking voor een  mogelijk slechts tijdelijke datastroom.

Momenten bevroren in de tijd

Met het verlies van de Twitter-datastroom is Google min of meer afgestapt van het idee van een real-time search. In plaats daarvan vertrouwt het bedrijf meer op tijdelijke snapshots van het internet, genomen als de bots het web doorzoeken. Op elk moment kan de informatie slechts een paar seconden oud zijn, tot enkele weken, afhankelijk van de locatie. Sites met frequente updates, zoals nieuwssites, worden voortdurend geïndexeerd. Sites die een keer per week updates doorvoeren worden misschien niet meer dan eens in de paar dagen doorzocht.

Wat heeft dit nu te maken met sociale signalen? Sociale signalen zijn vaak van voorbijgaande aard en kunnen enorm snel veranderen. Een share kan relatief permanent zijn, maar berichten kunnen worden verwijderd, likes kunnen worden verwijderd, follows kunnen worden unfollowed, etc. Google is terughoudend om deze data te vertrouwen en te crawlen op sociale signalen wanneer deze signalen zo variabel zijn. De constante monitoring van sociale signalen zou dan ook enorme middelen vereisen.

Hoe sociale signalen helpen

Dit betekent niet dat u sociale signalen moet verwaarlozen! Ze zijn zeker nuttig op een aantal andere manieren. Lees hier meer over in onze volgende blogpost!

Categorieën voor U gebruikt sociale media – staat u hoger in Google?

Kernwoorden voor U gebruikt sociale media – staat u hoger in Google?

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

of

privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.*

Meer interesse ? Support