Do’s – and – don’ts voor foodfotografie - Original Media
Do’s – and – don’ts voor foodfotografie - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

Graag geven we in dit artikel wat concrete tips mee voor culinaire fotografie.

Proportioneer porties

Veel fotografen stoppen te veel voedsel in één foto. Net als bij het consumeren van eten geldt bij het fotograferen evenzeer het adagium: overdaad schaad. Vermijd daarom overvolle borden en kies voor porties. Als u kleinere porties fotografeert, kunt u beter op de foto zien welke ingrediënten erin voorkomen. De kleine details komen beter tot hun recht wanneer ze niet verdwijnen in een te groot amalgaam.

Kies het juiste licht

Belichting hoeft u niet ingewikkelder te maken dan het al is. In plaats van te ‘kullen’ met lampen en witschermen kunt u er ook over nadenken om uw bord simpelweg in de buitenlucht of naast een raam uit te stallen. Let hierbij wel op met te fel zonlicht.

Afwerking is alles

Bij voedselfotografie draait het om details. Een fijne afwerking en garnering is dan ook een absolute must. Er bestaan tal van interessante dingetjes om mee aan de slag te gaan voor de finishing touch: croutons, nootjes, suiker, siroop, besjes. Maar let wel op: het moet gepast zijn. Net als bij het vorige puntje hier opnieuw het advies: overdaad schaad. Wees subtiel en experimenteer met contrasten en mooie vormpjes zonder dat de eigenheid van het gerecht in het gedrang komt.

Kies in functie van de foto

Niet iedere schotel die er zeer appetijtelijk uitziet, smaakt ook super. En nog belangrijker: soms ziet een gerecht er niet uit, maar is het wel smakelijk. Maar denk ‘out of the box’. Waarom niet het hele proces fotograferen? Fotografeer bijvoorbeeld alle ingrediënten een keertje apart en mix ze door elkaar. Maak een fotoreeks van het hele bereidingsproces met uiteraard ook één beeld van het eindresultaat.

Stel het eten centraal

Hoewel sommige mensen graag uitpakken met chique servies, kleurrijke servetten, kunstzinnige tafelkleedjes, state of the art keukengerei, mag dat nooit de hoofdzaak worden. Het eten moet centraal aan. Voedselfotografie dient niet om uit te pakken met je nieuwe servies. Stel de randelementen ten dienste van het gerecht, kies het servies en tafelkleed in functie van de culinaire creatie. Zorg dat de aandacht van de kijker bij het eten blijft. Soms mogen de randelementen een beetje soberder zijn zodat het gerecht de show kan stelen.

Zoek contrast

Voedingsfotografie leent zich uitstekend tot het vinden van prachtige kleur- en andere contrasten. Probeer hierbij creatief uit de hoek te komen. Het spreekt voor zich dat rode tomaatjes in een groen slaatje zorgen voor extra pit op de foto. Maar ook structuurcontrasten kunnen een interessante inspiratiebron vormen. Focus daarom soms op de structuur van het voedsel. Glad versus hard. Geribbeld versus zacht, enzovoort.

Categorieën voor Do’s – and – don’ts voor foodfotografie

Kernwoorden voor Do’s – and – don’ts voor foodfotografie

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

Voor support, klik hier.

Support