Praktische tips voor een geslaagde e-mailmarketingcampagne - Original Media
Praktische tips voor een geslaagde e-mailmarketingcampagne - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

E-mailmarketing werkt. Op voorwaarde dat u het op een weldoordachte, gerichte, consequente, kritische en efficiënte manier inbed in een totale marketingstrategie. Hier een korte spoedcursus met praktische tips voor een geslaagde e-mailmarketingcampagne.

Segmenteer uw e-maillijst:

Simpelweg ieder willekeurig contact in uw e-maillijst exact dezelfde mail sturen, werkt niet. Verschillende doelgroepen vragen om een verschillende benadering. Sorteer in uw klantendatabase op demografische en psychologische kenmerken zoals leeftijd, interesses, woonplaats, voorkeuren (zie blog marketingstrategie).  Stem  uw boodschap af op de doelgroep. Het extra werk dat dit sorteren en diversifiëren vergt, betaalt zich dubbel en dik terug door een hogere respons. De juiste boodschap voor de juiste persoon, daar gaat het om. Die juiste boodschap is een boodschap die in de eerste plaats relevant en interessant is (zie volgend puntje). Maar ook qua stijl moet u uw boodschap aanpassen. Het spreekt voor zich dat een jeugdig publiek op een andere manier moet aangesproken worden dan gepensioneerden.

Ga voor relevantie:

Dezer dagen worden we letterlijk bestookt met e-mails. Maar enkel de mails die relevant, interessant en belangrijk lijken, worden nog gelezen. Denk heel goed na over het onderwerp. Zorg voor een prikkelende titel die meteen de interesse van uw publiek wekt. Kom in de e-mail meteen ’to the point’. Zorg dat de ontvanger in de eerste regels doorheeft, waarom de informatie voor hem/haar interessant is. De ontvanger zal enkel uw mails en nieuwsbrieven blijven lezen als de informatie een meerwaarde biedt.

Leer uit de data van uw vorige campagnes:

Meet de effecten van uw campagne. Parameters als ‘Bounce rate’ en ‘click through rate’ zijn gemakkelijk bij te houden en leveren schatten aan informatie op. Hoeveel mensen hebben de e-mail geopend? Welke klanten hebben doorgeklikt? Hoeveel hebben er geantwoord? Welke zijn er naar uw website gaan kijken? Hoeveel zijn er ook uiteindelijk klant geworden? Bij welk segment had de campagne het grootste succes? Wat zijn de meest relevante vragen en opmerkingen die u kreeg van de ontvangers? Belandden er veel van de e-mails in de spam? Zoek antwoorden en ga er mee aan de slag! U kunt daar uw voordeel mee doen bij een volgende e-mailmarketingcampagne. Hou er ook rekening mee dat e-mailmarketing moet passen in het complete marketingplaatje. Soms kan het handig zijn om na het verzenden van de e-mails de prospecten nog te bellen.

Doe het volgens het boekje:

Hou goed de wettelijke bepalingen in de gaten. Het is belangrijk om de wetgeving in verband met de privacy te respecteren. Ook is het wettelijk verplicht om op een eenvoudige manier te zorgen dat de ontvangers zonder veel gedoe kunnen uitschrijven. Hou hier voldoende rekening mee zodat uw klantenbestand tevreden blijft en u niet in de problemen geraakt. Een interessante optie bij de uitschrijfmogelijkheid is om de ontvanger een reden te laten aanvinken waarom hij/zij uitschrijft. (geen interesse, niet relevant, spam,..)  Hieruit kunt u lessen trekken voor de toekomst.

Blijf volhouden

E-mailmarketing is een continue proces. De ene e-mailmarketingcampagne zal meer succes hebben dan de andere. Probeer te bestuderen wat er werkt en hou de minder geslaagde campagnes kritisch onder de loep. Constant bijleren, finetunen en aanpassen is de boodschap. Gebruik daardoor de data die uit vorige campagnes naar voren kwam. Er bestaat nu eenmaal geen wonderformule die altijd en voor iedereen werkt.

Timing is everything:

Het tijdstip en de dag waarop u een e-mail verstuurt, heeft een enorme impact op het percentage dat uw mail zal openen. Op bepaalde tijdstippen zal uw nieuwsbrief vaker gelezen worden dan op andere. Maandagochtend en vrijdagnamiddag zijn bijzonder slecht tijdstippen om mailings uit te sturen. Welk tijdstip dan wel ideaal is, is sterk afhankelijk van uw doelgroep. Enkel door ’trial and error’ kunt u uitzoeken wat de beste verzendmomenten zijn.

Categorieën voor Praktische tips voor een geslaagde e-mailmarketingcampagne

Kernwoorden voor Praktische tips voor een geslaagde e-mailmarketingcampagne

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

of

privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.*

Meer interesse ? Support