Tips om de ideale marketingstrategie uit te werken - Original Media
Tips om de ideale marketingstrategie uit te werken - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

Marketingstrategie als kompas

Een marketingstrategie is het kompas van een bedrijf/organisatie. Het bepaalt de langetermijnkoers die het bedrijf/de organisatie wil varen, rekening houdend met alle obstakels, de afstemming tussen de omgeving en het bedrijf en een globale visie. Een hele boterham. Maar wie een weldoordachte en haalbare marketingstrategie consequent toepast en goed weet te hanteren, zal meestal de beoogde bestemming bereiken!

Marketingstrategie: de basics

Over marketingstrategie zijn wel honderden boeken geschreven, telkens met eigen modellen, visies en accenten. Toch is de materie niet zo complex als ze op eerste gezicht lijkt. Wie enkele basisregels in acht neemt en een paar simpele trucjes toepast, gecombineerd met een portie gezond verstand, komt al een heel eind. Daarom hier enkele zeer duidelijke, heldere en concrete tips voor iedereen die met marketingstrategie bezig is of bezig zou moeten zijn.

Positionering:

Wees hierin heel duidelijk en consequent.  Bepaal de positie die u wilt innemen in de markt. Hou daarbij rekening met de beschikbare middelen, het volledige proces, de benadering die de specifieke markt vereist. Stel de juiste vragen! Enkele vragen die cruciaal zijn: Waar staat het bedrijf/organisatie voor? Wat willen we verkopen/aanbieden? Wat willen we bereiken? Hoe onderscheiden we ons van de concurrenten? Welke sterke punten kunnen we uitspelen? Baken helder en duidelijk de positie van de organisatie af.

Wees concreet:

Splitst de strategie op in een reeks bondig geformuleerde concrete objectieven. Concrete doelstellingen hebben één groot voordeel: ze zijn meetbaar. Maak gebruik van duidelijke cijfers, datums en percentages. Vermijd ‘vage’ doelen. Een concreet doel is bijvoorbeeld. “Ik wil de bekendheid van het merk met 5% vergroten voor 1 januari 2018 via een goed uitgewerkte social media- campagne met een wedstrijd, gericht op een doelgroep van 20-30 jaar.” Stel een concreet plan op en meet vervolgens of de naamsbekendheid effectief met 5% toegenomen is. Meten is weten.

Flexibiliteit:

Anno 2017 evolueren technologieën en trends in de (massa)communicatie sneller dan ooit. Zorg daarom dat uw organisatie zich snel kan aanpassen aan de laatste ontwikkelingen. Stilstaan is achteruitgaan. Een goeie marketingstrategie laat de nodige ruimte om in te zetten op nieuwe communicatiemiddelen. Wie zijn marketingstrategie niet voldoende afstemt op nieuwe ontwikkelingen zal achter de feiten aanhollen en terrein verliezen ten opzichte van de concurrenten die wel mee zijn. Innoveren is een must. Daarom deze concrete tip: hou contact met jongeren. Zij zijn doorgaans de ‘early adaptors’ die als eerste mee zijn met de nieuwste trends. Hou de vinger aan de pols van wat leeft bij de jeugd. Probeer jongeren te bereiken via de geijkte kanalen en zorg dat ze feedback kunnen geven waardoor u van hen kunt leren.

Lees:

Geen enkel thema waarover zoveel inkt vloeit in de marketingsector dan over marketingstrategie. Wie werk wil maken van een degelijk plan voor een marketingstrategie, raad ik aan om eerst enkele (goede!) marketingboeken te lezen. Het is niet nodig om het warm water twee keer uit te vinden. Steel de beste ingrediënten die voor uw specifieke marketingstrategie zouden kunnen werken.

Een complete leeslijst geven is onmogelijk, maar volgende boeken zijn zeker aan te bevelen:

  • Basisboek online marketing (Marjolein Visser)
  • Marketingstrategie (Ruud Frambach en Edwin Nijssen)
  • Digitale marketingstrategie (Emile Lancée) – gratis online in pdf te lezen!
  • The tipping point (Malcolm Galdwell)
  • Marketing management, de essentie (Philip Kötler)
  • Permission Marketing (Seth Godin)

Categorieën voor Tips om de ideale marketingstrategie uit te werken

Kernwoorden voor Tips om de ideale marketingstrategie uit te werken

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

of

privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.*

Meer interesse ? Support