Mobiele website of app? - Original Media
Mobiele website of app? - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

Investeren in de ontwikkeling van een (dure) app of gaan voor een degelijke mobiele website? Mobiele websites en apps hebben namelijk elk hun eigen voor- en nadelen. Belangrijk is vooral om de functionaliteit, de doelgroep en het kostenplaatje in de gaten te houden.

Pro’s en contra’s van mobiele websites:

De belangrijkste voordelen van een mobiele website

Een mobiele website heeft toch behoorlijk wat voordelen. We lijsten ze hier even op. Ook kunt u meer lezen in onze blogpost “Waarom een mobiele website” of op “De voordelen van een mobiele website“.

 • Een mobiele website wordt over het algemeen sneller gevonden in zoekmachines zoals google. Dit komt omdat mobiele website net zoals klassieke websites geïndexeerd worden in zoekmachines. Bij mobiele applicaties is er amper indexatie.
 • Aangezien meer mensen via hun smartphone surfen, bereik je een grotere doelgroep. Met andere woorden: een grotere toegankelijkheid. De groeiende trend van mobiel zal zich verder blijven doorzetten.
 • De prijs: een mobiele website is sneller, goedkoper en eenvoudiger te ontwerpen dan een app. Ook als het aankomt op onderhoud, is een mobiele website nog altijd stukken goedkoper.
 • De levensduur: Qua levensduur kan een mobiele website wedijveren met die van een klassieke website. Terwijl de levensduur van een app voor een groot stuk mee bepaald wordt door het besturingssysteem van de smartphone.
 • Mobiele websites kunnen op ieder apparaat bekeken worden.

De belangrijkste nadelen van mobiele websites

Mobiele websites hebben relatief weinig nadelen.

 • In veel gevallen is een mobiele website iets trager dan een app.  In tegenstelling tot een app, kan een mobiele website niet offline gebruikt worden.
 • De gebruikerservaring is vaak minder goed dan bij een app. Bij interactieve games zoals het populaire ‘Angry Birds is het handiger om een app te gebruiken.

Pro’s en contra’s van mobiele applicaties

Voordelen van van apps

 • Inzake functionaliteit die op de gebruiker gericht is, biedt een app meer mogelijkheden. Denk aan cameratoepassingen, gps,… De specifieke programmeertaal waarin een app ontwikkeld is, zorgt voor ruimere mogelijkheden op de smartphone.
 • De snelheid van een app ligt hoger. Alle (vertragende) grafische elementen worden zodra de app gedownload is, mee geïnstalleerd.

Nadelen van apps

 • Duurdere ontwikkelingskosten en duurder in onderhoud.
 • Smartphone-gebruikers spenderen meer en meer van hun tijd in apps.
 • Lage vindbaarheid in zoekmachines zoals google.
 • De levensduur van een app is vaak vrij kort omdat de besturingssystemen van smartphones enorm snel evolueren.
 • Een app kan niet op eender welk apparaat even vlot gedraaid worden.

 

Welke keuze maken?

Groot mobiel bereik met een mobiele website

Met al deze pro’s en contra’s in overweging blijft de keuze tussen een mobiele website en een app afhankelijk van een hele resem factoren. Om een grote doelgroep te bereiken en om aan brede marketing te doen, heeft een mobiele website altijd de voorkeur.

Over het algemeen is het voor bedrijfswebsite dus veel beter om een mobiele website te gebruiken!

Anders gezegd: als u op een mobielvriendelijke wijze content wilt aanbieden aan een groot doelpubliek, is een mobiele website zonder enige twijfel de juiste keuze. Apps zijn dan weer geschikter voor specifieke en concrete toepassingen zoals bijvoorbeeld interactieve games en zaken die ook ‘offline’ moeten kunnen draaien.

Toch wel veel risico’s bij apps

Hoewel er door mobiele gebruikers onmiskenbaar meer en meer tijd aan apps besteed wordt, zijn het zeer vaak dezelfde apps die terugkomen. De beginpagina van een smartphone is vaak al ‘volgeplamuurd ‘met allerhande apps. Maar net zoals in google de beruchte ‘tweede pagina’ amper nog bekeken wordt, wordt ook de tweede pagina van het smartphonescherm amper geraadpleegd! De app-markt kent een zekere verzadiging omdat gebruikers minder en minder geneigd zijn om nog extra apps aan hun al grote collectie toe te voegen. Kortom, het is niet nodig om te investeren in een dure app om een effect te bereiken dat u ook met een mobiele website kunt halen.

Conclusie

De keuze tussen een app en mobiele website is vooral afhankelijk van het doel dat u voor ogen heeft. Gezien de betere kostenbatenverhouding van mobiele websites is het vaak verstandig om daarin te investeren dan om een dure app te ontwikkelen.

Kortom, het is niet nodig om te investeren in een dure app om een effect te sorteren dat u ook met een mobiele website kunt halen.

Maar wanneer u voor specifiek streeft naar een grote interactiviteit met de doelgroep (app voor werkdoeleinden, interactieve spelletjes zoals angry birds), kunt u na een grondige analyse de stap wagen om te investeren in de dure ontwikkeling van een app. Let wel: een app moet verdomd goed zijn om in het grote aanbod op te vallen, nuttig te zijn voor de gebruiker en de kosten eruit te halen. Anders kunt u beter een mobiele website laten maken!

Contacteer ons indien u meer wilt weten!

Categorieën voor Mobiele website of app?

Kernwoorden voor Mobiele website of app?

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

of

privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.*

Meer interesse ? Support