De laatste jaren is de populariteit van B&B’s sterk gestegen. Uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat er 13 708 B&B’s en gastenkamers in Vlaanderen gevestigd zijn en daar zit u ook tussen. Nu moet u zichzelf natuurlijk de vraag stellen hoe u zich met uw B&B meer kunt onderscheiden en zo kunt zorgen voor een betere bezetting door het hele jaar.

Website

De belangrijkste stap voor succes is een aantrekkelijke en professionele website die ook goed zichtbaar is op smartphones. Een website is vandaag de dag niet meer weg te denken om uw B&B positief voor te stellen.

U kunt als bed and breakfast niet om de evolutie van het internet heen. Als u met uw  website niet laat zien wat u te bieden heeft of de website is verouderd dan zal uw potentiële gast gemakkelijk de stap naar uw concurrentie zetten.

U moet potentiële gasten overdonderen en verleiden om verder te kijken en te lezen.

Kortom, zorg dus dat uw website er goed en wervend uitziet, hedendaags en vol met visuele aspecten waar de bezoeker door geprikkeld wordt. Zo is de kans veel groter dat potentiële gasten bij u zullen boeken.

Online reserveersysteem

Bij een aantrekkelijke en hedendaagse website hoort natuurlijk ook een online reservatiesysteem waarmee gasten direct kunnen boeken op uw website. Het reserveringsproces moet zo ‘soepel’ en gebruiksvriendelijk als mogelijk gehouden worden.

De prijs op uw eigen website mag nooit hoger zijn dan de prijzen en/of aanbiedingen op boekingssites. Anders kunt u directe reserveringen wel vergeten! Vermeldt ook duidelijk een “best price guarantee” op uw website. Dit is een sterke stimulans om rechtstreeks te reserveren.

Het bedrag wat u in commissies uitspaart kunt u gedeeltelijk herinvesteren in uw eigen marketing door bijvoorbeeld nog meer verbeteringen aan de website aan te brengen, de vindbaarheid te vergroten of andere marketingkanalen op te zetten.

Reviews

De potentiële gast van vandaag de dag is gevoelig voor de ervaringen van eerdere gasten. Controleer uw reviews regelmatig en leer uit de negatieve aspecten die een gast te vertellen heeft. Zorg ervoor dat u reviews blijft ontvangen. De recentste review van een half jaar geleden wordt door velen verkeerd geïnterpreteerd. “Is daar al een half jaar niemand meer geweest?”

Als uw B&B een mooie beoordeling krijgt, aarzel dan zeker niet om deze te delen op bijvoorbeeld sociale media. Potentiële gasten krijgen een positief gevoel bij het lezen van goede reviews en de kans dat ze dan bij u boeken is groter.

E-mailmarketing

E-mailmarketing werkt. Een kennismaking, uitnodiging, promotie, nieuwsbrief, aanbieding, … Door gebruik te maken van e-mailcampagnes houdt u uw potentiële gasten op de hoogte van de nieuwtjes en promoties in uw B&B. De voordelen van deze campagnes zijn denderend voor uw B&B:

 • Heel gericht grote groepen bereiken
 • Top-of-mind blijven
 • Gastenbinding door promoties
 • Mogelijkheid om te personaliseren
 • De resultaten zijn perfect meetbaar

E-mailmarketing is een continu proces. De ene e-mailmarketingcampagne zal meer succes hebben dan de andere. Het tijdstip en de dag waarop u een e-mail verstuurt, heeft een enorme impact op het percentage dat uw mail zal openen. Op bepaalde tijdstippen zal uw e-mail vaker gelezen worden dan op andere. Maandagochtend en vrijdagmiddag zijn bijzonder slechte tijdstippen om mailings uit te sturen. Welk tijdstip dan wel ideaal is, is sterk afhankelijk van uw doelgroep. Enkel door ‘trial and error’ kunt u uitzoeken wat de beste verzendmomenten zijn.

Houdt goed de wettelijke bepalingen in de gaten. Het is belangrijk om de wetgeving in verband met de privacy te respecteren. Ook is het wettelijk verplicht om op een eenvoudige manier te zorgen dat ontvangers eenvoudig kunnen uitschrijven.

Foto’s

Wie reserveert bij een B&B, baseert zijn/haar oordeel voor een groot deel op de foto’s van de B&B die hij/zij te zien krijgt. Niemand beweert dat men van een B&B met twee sterren een vijfsterren bed and breakfast maakt door betere foto’s. Maar een twee-sterren B&B met vijf-sterrenfoto’s, zal een ongelooflijke lift omhoog krijgen. Het omgekeerde is nog meer waar. Een vijfsterren bed and breakfast met slechte foto’s, kan het gewoon vergeten.

Enkele tips voor de juiste fotografie van uw B&B:

 • Voor de fotografie van uw B&B gelden op vele vlakken dezelfde wetten als voor interieurfotografie. Lees daarom zeker het blogbericht ‘Tips voor interieurfotografie‘.
 • Fotografeer de ruimte, niet de inboedel. Gasten huren tenslotte vooral de ruimte.
 • Creëer ruimte. Hoe groter een kamer lijkt, hoe beter. Zoals de meeste hoteliers wel weten, hechten mensen héél veel belang aan een ruime slaapkamer. Een groothoekobjectief gebruiken kan wonderen verrichten.
 • Neem een ervaren horeca fotograaf onder de arm en geef hem/haar een zeer uitgebreide briefing over wat er exact verwacht wordt. Zorg dat de fotograaf ook de tijd en vrijheid krijgt om zelf op zoek te gaan naar mooie beelden.
 • Speel je sterke punten uit. Iedere B&B heeft wel een opvallend object of herkenbare trekpleister in huis. Neem hier spectaculaire foto’s van.
 • Ga op zoek naar goede voorbeelden en ideeën in magazines, op het internet en haal daar inspiratie uit.

Adverteren op sociale media

Niemand kan er dezer dagen nog buiten: adverteren op sociale media. Wie advertenties plaatst op sociale netwerken zoals Facebook, Instagram of Twitter bereikt daarmee een grote doelgroep.

De voordelen

 • Een enorm reservoir aan gebruikers
 • Gebruikers kunnen reageren, commentaar geven, discussiëren, ‘liken’.
 • Mogelijkheden tot interactie: sociale media geven u de kans om op een laagdrempelige manier rechtstreeks in dialoog te treden met uw doelgroep.

Met zijn 1,7 miljard gebruikers is Facebook het grootste sociale netwerk ter wereld. Dit enorme reservoir kunt u niet zomaar links laten liggen. De grote troef qua adverteren is dat Facebook persoonlijke en demografische gegevens kan koppelen waardoor u heel gericht kunt adverteren.

Een andere mogelijkheid is Instagram. Instagram is een wereldwijd gebruikte app waarmee je foto’s kunt delen. Adverteren op Instagram is aantrekkelijk omdat u zelf de doelgroep van uw advertentie kunt filteren op bv. leeftijd, geslacht, locatie, taal, enzovoorts. Instagram is een visueel platform. De gebruikers daarvan willen dus ook inspirerend en aantrekkelijk beeldmateriaal te zien krijgen.

Categorieën voor Marketingtips voor een succesvolle B&B

Kernwoorden voor Marketingtips voor een succesvolle B&B

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

Voor support, klik hier.

Support