Tips voor interieurfotografie - Original Media
Tips voor interieurfotografie - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

Wie een woning- of ander interieur wil aanprijzen maakt maar beter werk van weldoordachte interieurfotografie. Het spreekt voor zich dat foto’s van doorslaggevend belang zijn om de interesse/aandacht op te wekken van mensen die op internet op zoek zijn naar een woning of interieurruimte. Maar hoe begin je eraan? Hoe maak je de juiste interieurfoto’s vanuit de perfecte invalshoek? Hieronder enkele gouden regels van onze ervaren interieurfotografen die u op weg kunnen helpen.

Licht

Wie van plan is om foto’s van zijn interieur te (laten) nemen doet dat meer beter op een heldere, zonnige dag bij gunstig daglicht. Probeer bij het fotograferen de juiste lichtbalans te vinden. Bij tegenlicht valt het aan te bevelen om de sluitertijd wat te verlengen. Experimenteer hiermee tot het goed zit. Bij onvoldoende licht of te veel tegenlicht kan een flitser een uitweg bieden.

Kijk

Voor u begint te fotograferen moet u eerst een goed, duidelijk en volledig beeld van de ruimte krijgen. Probeer te kijken naar uw interieur alsof u er voor de eerste keer binnenstapt. Neem desnoods een extra persoon mee die het interieur met een andere blik ziet. Vier ogen zien meer dan twee.

Sfeerschepping

Een aantrekkelijke ruimte moet sfeer uitademen. Dan denken we niet alleen aan clichés, zoals de typische ‘gezellige’ open haard, maar aan een totaalpakket van bruikbare accessoires. Wie op een slimme en subtiele manier gebruik maakt van kussens, kaarsen, kandelaars, enzovoort, kan een interieur een totaal andere ‘look and feel’ geven. Maar let op: overdaad schaadt! Een bloemetje op de eettafel, een goed gepositioneerde plant in de juiste hoek, perfect matchende kussens in de sofa,.. kunnen mooi passen in de kadrage. Het zit hem in de subtiliteit.

Details

Wie het internet afschuimt naar interieurfoto’s krijgt veelal dezelfde beelden te zien met voornamelijk overzichtsfoto’s waarbij een zo groot mogelijk deel van de ruimte wordt vastgelegd. Mensen proberen met dit soort algemene shots hun ruimte groter te doen lijken. Trap niet in die val en varieer met detailfoto’s. Ga op zoek naar interessante objecten in het interieur en probeer die te fotograferen vanuit een interessante invalshoek. Zo kun je detailfoto’s afwisselen met overzichtsfoto’s. Veel aangenamer voor de mensen die je foto’s doorbladeren.

Perspectief

Creëer diepte. Wie een gevoel van ruimte wil scheppen, moet zorgen dat er ‘diepte’ in de foto zit. Een eenvoudige tip is om ervoor te zorgen dat er drie wanden op de foto staan. Vaak kun je interessante beelden maken vanuit een hoek. Probeer daarom zeker iedere ruimte vanuit iedere hoek te bekijken.

Waterpas

Niets is zo ergerlijk als ‘scheve’ foto’s. Dat komt namelijk zeer slordig over. Nochtans is het niet zo moeilijk om mooie rechte foto’s te nemen. Toets het beeld af aan de hand van verticale lijnen en gebruik indien mogelijk een statief. Als een gebouw waterpas staat, is het evident dat de foto’s dat ook zijn. Moest het toch nog fout lopen, kun je de foto altijd ‘bijsnijden’ in Photoshop. Maar beter voorkomen dan genezen, is hier het advies.

Kies

Na het nemen van de interieurfoto’s is het niet aangewezen om alle foto’s zomaar op het internet te gooien. Maak een selectie. Selecteer enkel de allermooiste beelden die echt in het oog springen. Wees hierbij kritisch en streng en wees niet bang voor een second opinion. ‘Kill your darlings’, zoals dat heet in het jargon.

Verhouding: 3:2

Bij een liggende foto is de lengte-breedte-verhouding doorgaans 3 op 2. Om te voorkomen dat foto’s vervormd worden omdat ze automatisch worden bijgesneden, kun je maar beter zorgen dat je camera hier op ingesteld is.

Resolutie

Mensen die hun foto online zetten hebben vaak de neiging om hun beelden te croppen (resolutie verkleinen). Pas daarmee op, want als de resolutie (het aantal pixels) daalt, daalt ook de kwaliteit van de foto. Grote fotobestanden (10 Mb en groter) wat kleiner maken, hoeft daarom geen probleem te zijn. Als je ervoor zorgt dat de resolutie minimaal 2500 op 1667 blijft, zit je safe.

Categorieën voor Tips voor interieurfotografie

Kernwoorden voor Tips voor interieurfotografie

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

of

privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.*

Meer interesse ? Support