Marketingtips voor restaurants - Original Media
Marketingtips voor restaurants - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

Vlaanderen telt ongeveer 34.102 horecazaken waarvan 54% een restaurant is. Dit betekent dat Vlaanderen 18.415 restaurants heeft. Het is daarom van cruciaal belang om een goede marketingstrategie te hebben en onderscheid te maken met uw restaurant. Wij leggen u hieronder uit hoe u dit kunt doen.

Website

De belangrijkste stap voor succes is een aantrekkelijke, hedendaagse en professionele website die ook goed zichtbaar is op smartphones. Een website is vandaag de dag niet meer weg te denken om uw restaurant positief voor te stellen.

De vroegere mond-tot-mond reclame is vandaag de dag compleet aan het verwateren. Indien het toch nog gebruikt wordt, zal men uw restaurant toch nog altijd eerst even opzoeken via het internet. Uw website is dus altijd het eerste contactpunt voor eventuele reservaties.

De visualisatie is zeer belangrijk. Potentiële gasten kunnen op die manier zien wat uw restaurant te bieden heeft. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Door op het internet gebruik te maken van een aantrekkelijk gevisualiseerde website prikkelt u uw mogelijke gasten.

Indien uw website niet voldoet aan de eisen van tegenwoordig krijgt u via Google niet voldoende bezoekers naar uw website. Het gevolg is dat uw reservaties ook niet gegarandeerd zijn.

E-mail marketing

E-mailmarketing werkt. Een kennismaking, uitnodiging, promotie, nieuwsbrief, aanbieding, … Door gebruikt te maken van e-mailcampagnes houdt u uw prospects en gasten op de hoogte van de nieuwtjes en promoties in uw restaurant. De voordelen van deze campagnes zijn denderend:

 • Heel gericht grote groepen bereiken
 • Top-of-mind blijven
 • Gastenbinding door promoties
 • Mogelijkheid om te personaliseren
 • De resultaten zijn perfect meetbaar

E-mailmarketing is een continu proces. De ene e-mailmarketingcampagne zal meer succes hebben dan de andere. Het tijdstip en de dag waarop u een e-mail verstuurt, heeft een enorme impact op het percentage dat uw mail zal openen. Op bepaalde tijdstippen zal uw e-mail vaker gelezen worden dan op andere. Maandagochtend en vrijdagmiddag zijn bijzonder slechte tijdstippen om mailings uit te sturen. Welk tijdstip dan wel ideaal is, is sterk afhankelijk van uw doelgroep. Enkel door ‘trial and error’ kunt u uitzoeken wat de beste verzendmomenten zijn.

Houdt goed de wettelijke bepalingen in de gaten. Het is belangrijk om de wetgeving in verband met de privacy te respecteren. Ook is het wettelijk verplicht om op een eenvoudige manier te zorgen dat ontvangers eenvoudig kunnen uitschrijven.

Reviews

Online reviews worden steeds belangrijker voor restaurants. 90 procent van de mensen zoeken eerst op het internet naar informatie over restaurants. De beoordelingen worden het meeste geraadpleegd bij het bezoeken van een website zoals Tripadvisor. Een review vormt de eerste indruk. Is de review negatief dan is de eerste indruk negatief. Is de review echter positief dan is de eerste indruk dat ook. De beoordelingen van gasten zijn dus heel belangrijk in het lokken van gasten.

Geen paniek, een negatieve beoordeling is een kans om uw service te verbeteren. Daarnaast komt een enkele negatieve beoordeling tegenover al de andere positieve beoordelingen zelfs betrouwbaar over. Waar mensen werken wordt uiteindelijk wel eens een fout gemaakt.

Facebook

De invloed van Facebook op ons dagelijks leven is nog steeds enorm. We besteden er altijd veel tijd aan en dat zowel privé als zakelijk. Het is voor u als restaurant heel belangrijk om aanwezig te zijn op sociale mediaplatformen zoals Facebook. Iedereen doet het. Facebook Marketing is zowat een algemeen begrip geworden. Maak bijvoorbeeld een leuke post naar aanleiding van een menu in een bepaalde periode zoals het Valentijnsmenu.

Creëer ook acties want actie is … reactie. Door acties te plaatsen op Facebook wordt uw bereik groter en dit heeft een positieve invloed op uw reserveringen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘share button’. Door de facebookpost te sharen en eventueel ook te liken kunnen deelnemers kans maken op bijvoorbeeld een korting. Ondertussen wordt de post van uw restaurant wel door velen gezien. Win-win situatie!

Instagram

Instagram is een app waarmee u op een snelle en eenvoudige manier foto’s kunt delen met de buitenwereld. Met een bedrijfspagina op Instagram kunt u gemakkelijk statistieken inzien en eenvoudig (gesponsorde) berichten plaatsen. Het is ook mogelijk om door te verwijzen naar uw website of zelfs op uw Instagram-pagina een contact button aan te maken, zo kunnen potentiële gasten u direct bereiken.

Instagram is bij de restaurants enorm populair. De belangrijkste tip voor het gebruik van Instagram zijn hashtags. Ze zijn erg handig om zichtbaar te worden voor mensen die u nog niet volgen. Zorg dat de hashtag wel bij de foto past. Hier een aantal voorbeelden van hashtags die u  zou kunnen gebruiken:

 • #food
 • #dinner
 • #restaurant
 • #InstaFood
 • #menu
 • #dining
 • #healthyfood
 • #delicious
 • #michelinrestaurant
 • #cheflife
 • #chefsofinstagram
 • #restaurantlife

Influencers en bloggers

Maak gebruik van influencer marketing bij het promoten van uw restaurant. Een social media influencer is een expert in het inspireren en beïnvloeden van anderen doordat zij veel communiceren via sociale netwerken. Zo zijn er bloggers, tweeters en facebook forces.

Influencers hebben in het algemeen een groot aantal volgers die dezelfde interesses hebben. Gebruik maken van een influencer kan doorbrekend zijn. Ze delen de ervaring via sociale media en op deze manier wordt uw restaurant in de kijker gezet.

Online reservatie

Kies op uw website voor een online reservatiesysteem zoals Resengo of TableBooker. Hierdoor kunnen uw gasten zelf bepalen tussen de data en uur dat ze wensen te komen zonder daarvoor eerst nog contact te moeten opnemen.

Zorg daarom voor een duidelijke vermelding op uw website zodat de potentiële gast ziet dat er gemakkelijk gereserveerd kan worden.

Categorieën voor Marketingtips voor restaurants

Kernwoorden voor Marketingtips voor restaurants

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

of

privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.*

Meer interesse ? Support