Architectuurfotografie en buitenfotografie tips - Original Media
Architectuurfotografie en buitenfotografie tips - Webdesign, internet marketing en grafisch design.

Architectuur is voor fotografen altijd een dankbaar onderwerp geweest. Interessante composities, vloeiend lijnenspel, moderne of klassieke vormen, originele kadrages, enzovoort.  Of u nu bruggen, kerken, oude of moderne gebouwen fotografeert, altijd is het een uitdaging om architectuur op de best mogelijke manier in beeld te brengen. Maar wie echt wil excelleren moet toch met heel wat factoren rekening houden. Hieronder enkele tips.

Hulpmiddelen

Ook bij architectuurfotografie zijn enkele ‘basics’ in de uitrusting erg belangrijk. Onmisbaar is de groothoeklens. Vooral in kleine ruimtes of bij hele hoge gebouwen is de groothoeklens om evidente redenen een handig hulpmiddel. Hou er wel rekening mee dat er indien u een groothoeklens gebruikt, een vertekening van het beeld kan ontstaan. Voor wie fotografeert bij zonsondergang of zonsopgang (dan is architectuur vaak op z’n mooist! ) kan niet zonder statief. Nog een nuttig hulpmiddel is de polarisatiefilter. Vooral wanneer er reflecterende ramen in het spel zijn, is dit handig om de reflecties eruit te halen.

Lijnen

Een veelgemaakte fout bij het fotograferen van (hoge) gebouwen is een foute inschatting van de convergerende verticalen. Simpel uitgelegd: wie zijn camera (met groothoeklens) omhoog richt, blijft vaak achter met een achteruitvallend of scheef gebouw. Om dit vertekend beeld te voorkomen kunt u wat naar achter lopen, een minder grote hoek op de lens zetten of het gebouw vanop een iets hoger punt proberen te fotograferen. Indien dit niet lukt, kunnen fotobewerkingsprogramma’s soelaas bieden. Er zijn veel simpele tools beschikbaar (de lens distortion filter van Photoshop bijvoorbeeld) die hier handig van pas komen.

Timing is everything

Zoals wel vaker het geval is bij fotografie in de buitenlucht vallen de beste momenten om foto’s te nemen rond zonsopgang en zonsondergang. Naast het zachte licht, kunt u bij een laagstaande komen ook de kleuren beter tot hun recht. Ook vlak na zonsondergang is de vrij donkere setting vaak nog interessant om enkele foto’s te nemen.

Standpunten en compositie

Wie architectuurfoto’s neemt moet op altijd zoek gaan naar interessante standpunten en hoeken. Een saaie, brave foto in vooraanzicht bevat vaak weinig diepte en heeft doorgaans niet veel ‘pit’. Loop indien mogelijk een rondje rond het gebouw, probeer het object vanuit verschillende hoeken te fotograferen, wissel van standpunt, durf vanuit vogel- of kikkerperspectief kijken, probeer een stukje van de omgeving mee te geven, ga op zoek naar interessante contrasten (een hypermodern gebouw naast iets klassiek bijvoorbeeld) of focus op specifieke delen. Kies voor alternatieve gezichtspunten, details en experimenteer met (kleuren)filters.

Kijk verder dan het gebouw

Architectuurfotografie is veel veelzijdiger dan men zou denken. Omdat steeds dezelfde composities en typische beelden opduiken, kan het verfrissend zijn om met een andere, onbevangen blik naar architectuur te kijken. Veel architectuurfotografen focussen bijvoorbeeld enkel op gebouwen terwijl ook fonteinen, trappen, pleinen, beelden in parken, lanen, ramen, tegels, reflecties, straatlantaarns, knappe staaltjes van architectuur kunnen zijn!

Categorieën voor Architectuurfotografie en buitenfotografie tips

Kernwoorden voor Architectuurfotografie en buitenfotografie tips

Meer interesse ?
Sluiten

Vragen of interesse? Neem vrijblijvend contact op!

of

privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.*

Meer interesse ? Support